Spotlight Blocks Bindings Ships
  Home Tour     Catalogue     Contact     Route Description     Read About  Language English/Dutch
 

 

  Spotlight

  ORDING BLOCKMAKERS LAAT DE HISTORIE VAN HET MAKEN VAN BLOKKEN HERLEVEN .....

Groninger WelVaart 2005 was de grootste varende openluchtexpositie ooit met de stad Groningen als stralend middelpunt. Het schepenfestival duurdevan 25 juli tm 7 augustus. Een samenwerking tussen tien gemeenten in Noord-Nederland  en Nedersaksen (D) bracht het totale programma tot stand.
Zie voor meer informatie en prachtige foto's www.groningerwelvaart.nl.
Groninger WelVaart laat een breed publiek kennismaken met de rijke scheepvaart- en scheepsbouwhistorie van Groningen. Op de diverse kades, waaraan de schepen zijn afgemeerd, worden vele demonstraties gegeven van moderne, maar ook historische manieren van scheepsonderhoud. In dat kader paste de aanwezigheid van de familie Ording met een live-demonstratie van hun blokmakerij natuurlijk uitstekend. Alhoewel het maken van blokken, thuis in Almere, natuurlijk op de meest moderne en efficiŽnte wijze geschiedt, vonden vader George en zoon Jaap Ording het een uitdaging om het talrijke publiek in Groningen te laten zien dat men vroeger, met eenvoudige maar uitermate slim uitgevonden hulpmiddelen, ook prachtige blokken kon maken.


Aan de hand van (stok)oude geschriften maakten ze een tweetal 'werkbokken' naar oud model. Vervolgens werden diverse oude (museale) gereedschappen verzameld en werd er geoefend. Het resultaat mocht er zijn. Op de kade in Groningen werden als demonstratie, onder het oog van een kritisch publiek, op de 'oude' ambachtelijke manier, diverse blokken hout eerst uitgeboord, daarna grof uitgehakt, vervolgens van de nodige inkepingen voorzien voor het beslag en tenslotte mooi rond geschaafd.
Een ambacht dat al jaren niet meer in Groningen te zien is geweest. En dan te bedenken dat er vroeger in de zeiltijd, met de vele scheepswerven in stad en provincie er ook vele blokmakerijen als toeleverancier geweest moeten zijn. Maar het ambacht bestaat gelukkig nog steeds en door alle moderne ontwikkelingen en natuurlijk het Internet is het ook maar een kleine stap richting Almere. Steeds meer klanten/liefhebbers vinden hun weg naar Ording en grote projecten in het buitenland, zoals de voorbereidingen voor de film 'Pirates of the Carribean' laten zien dat zij de uitstekende kwaliteit van de Ording-blokken in hoge mate kunnen waarderen.

  Ording special wooden blocks   Other products  
Becket block
Bronze pulley block
Deckblock
Delrin sheaves
Double pulley block
Halyard block
Mainsheet block
Poulie marine
Pulley block
Ropeblock
Sailing pulleys
Sheave Block
Snatchblock
Swivel pulley block
  Blocks with internal bindings
Blocks with external bindings
Stropblocks
Special blocks
Bindings

J2-DC
 © 2011
J2-DC